Botnet van 70.000 tot 100.000 Android apparaten offline gehaald

Een botnet van Android apparaten is ingezet om een aantal Content Delivery Netwerken (CDN’s) en content providers aan te vallen. Dit botnet bestaat uit 70.000 tot 100.000 Android apparaten en is inmiddels offline gehaald.

Dit melden onderzoekers van ondermeer Akamai Technologies, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ en Team Cymru. Het botnet wordt WireX genoemd en is opgebouwd uit Android apparaten. Het netwerk is op 17 augustus ontdekt nadat aanvallen werden uitgevoerd op niet nader genoemde CDN’s en content providers.

Sinds 2 augustus actief

De onderzoekers geven aan dat het botnet in ieder geval sinds 2 augustus actief is. Op deze datum werden kleinschalige aanvallen uitgevoerd, die in eerste instantie niet werden opgemerkt. Door in logbestanden te zoeken naar een User-Agent string van 26 karakters wisten de onderzoekers deze aanvallen aan het botnet te koppelen. De onderzoekers vermoeden dat het botnet op dit moment nog in ontwikkeling was of werd opgebouwd.

Op ieder moment bevatte het botnet tenminste 70.000 besmette Android-apparaten, terwijl het botnet op zijn piek uit 100.000 apparaten bestond. Deze apparaten zijn afkomstig uit 100 verschillende landen.

Legitiem ogende Android apps

De Android apparaten zijn besmet via legitiem ogende Android apps die werden aangeboden in Google Play. In veel gevallen zou het gaan om mediaspelers, apps waarmee ringtones kunnen worden gemaakt of tools om opslagruimte te beheren. De aanvallers zijn er dus in geslaagd de beveiligingsmethodes van Google te omzeilen die bedoeld zijn om malware uit de appwinkel te weren. Google heeft inmiddels honderden besmette applicaties verwijderd uit Google Play en is momenteel bezig de applicaties van alle apparaten te verwijderen.

Lees ook
Hackers zoeken gebruikers die dezelfde inloggegevens gebruiken bij meerdere online diensten

Hackers zoeken gebruikers die dezelfde inloggegevens gebruiken bij meerdere online diensten

Veel gebruikers kiezen ervoor op internet één wachtwoord te gebruiken voor het beveiligen van meerdere online diensten. Indien cybercriminelen één account weten te kraken kunnen zij hierdoor direct toegang krijgen tot meerdere accounts. Onderzoeksbureau Gartner waarschuwt voor het gevaar dat dit oplevert. Avivah Litan, onderzoeker bij Gartner, waa1

Bedrijven halen gemiddeld iedere 27 minuten een onbekende malware-variant binnen

Bedrijven halen gemiddeld iedere 27 minuten een onbekende malware-variant binnen

Beveiliging is belangrijk. Hoe belangrijk dit precies is blijkt uit cijfers over de hoeveelheid malware die bedrijven voor hun kiezen krijgen. Binnen de gemiddeld organisatie wordt iedere tien minuten malware gedownload naar een systeem. Iedere 27 minuten gaat het om een onbekende malware-variant, die niet voorkomt in databases van beveiligingsopl1

NCSC: 'Ook accountgegevens van Nederlandse bedrijven onder gestolen gegevens Duitsland'

NCSC: 'Ook accountgegevens van Nederlandse bedrijven onder gestolen gegevens Duitsland'

Begin deze maand maakt de Duitse overheid bekend dat een botnet 18 miljoen accountgegevens heeft weten te bemachtigen van burgers. Het gaat hierbij om e-mailadressen en wachtwoorden van zowel bedrijven als burgers. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat hierbij ook Nederlandse accountgegevens zijn aangetroffen. De organisatie w1