Bevoegdheden van Europol zijn uitgebreid

europol-ec3

De bevoegdheden van de Europese opsporingsinstantie Europol zijn per 1 mei uitgebreid. Door de nieuwe bevoegdheden moet Europol beter in staat zijn te functioneren als een Europese informatiehub voor de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, waaronder cybercriminaliteit.

“Europol verwelkomt de nieuwe regelgeving en dankt het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie voor het vertrouwen dat zij hebben in een hervormt en sterker Europol. De nieuwe bevoegdheden verbeteren Europol’s vermogen om EU-lidstaten te ondersteunen in hun strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad in een tijd waarin Europa met meerdere uitdagende security dreigingen te maken heeft”, zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Essentie van Europol blijft ongewijzigd

Door de nieuwe regelgeving wordt de structuur van Europol en de werkwijze van de organisatie op een aantal punten aangepast. De essentie van Europol blijft echter ongewijzigd. De organisatie blijft nationale opsporingsinstanties in EU-lidstaten ondersteunen en coördineert grensoverschrijdende acties in het voorkomen en aanpakken van misdaden.

De nieuwe regelgeving maakt het voor Europol eenvoudiger gespecialiseerde units op te richten die snel kunnen reageren op opkomende dreigingen, waaronder terrorisme. Daarnaast worden duidelijke richtlijnen ingevoerd voor bestaande units en centra, zoals het European Counter Terrorism Centre (ECTC) en de European Union Internet Referral Unit (EU IRU). De nieuwe regelgeving verstevigt met mandaat van Europol en moet de organisatie beter in staat stellen op te treden tegen misdaad en terrorisme.

Toezicht

Naast de nieuwe bevoegdheden worden ook nieuwe maatregelen ingevoerd om de veiligheid van data te verzekeren en toezicht op Europol te versterken. De European Data Protection Supervisor (EDPS) gaat per 1 mei toezicht houden op Europol. Nationale databeschermingsautoriteiten blijven een belangrijke adviesrol spelen binnen de Cooperation Board, waarvan ook de EDPS lid is.

Meer over
Lees ook
Den Haag krijgt internationaal cybercentrum voor cybersecurity

Den Haag krijgt internationaal cybercentrum voor cybersecurity

Een internationaal cybercentrum voor cybersecurity wordt geopend in Den Haag. Dit meldt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tegenover ANP. Het centrum moet de digitale kloof in de wereld gaan bestrijden en kennis over cybersecurity gaan delen. Nederland gaat daarnaast investeren in de digitale veiligheid van landen die hier zelf1

NCSC waarschuwt voor houdbaarheidsdatum software

NCSC waarschuwt voor houdbaarheidsdatum software

Software heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum, ook wel de ‘End-of-Life’ genoemd. Na de End-of-Life ontvangt software geen technische ondersteuning meer van de leverancier en worden beveiligingsgaten niet langer gedicht. Dit brengt risico met zich mee voor gebruikers die deze verouderde software blijven gebruiken. Hiervoor waarschuwt het Nationaal1

‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

De maritieme sector heeft onvoldoende bescherming genomen tegen cyberrisico’s. Dit vormt dan ook een belangrijke nieuwe dreiging voor de scheepvaartsector, die in toenemende mate vertrouwt op automatisering. Dit blijkt uit het Safety and Shipping Review 2015 rapport van Allianz Global Corporate & Speciality SE. Cybercriminaliteit in de maritie1