‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

scheepvaart

De maritieme sector heeft onvoldoende bescherming genomen tegen cyberrisico’s. Dit vormt dan ook een belangrijke nieuwe dreiging voor de scheepvaartsector, die in toenemende mate vertrouwt op automatisering.

Dit blijkt uit het Safety and Shipping Review 2015 rapport van Allianz Global Corporate & Speciality SE. Cybercriminaliteit in de maritieme sector is volgens het rapport relatief nieuw, maar worden in de toekomst een verleidelijk doelwit voor hackers. Scheepvaartbedrijven zouden nu dan ook al moeten anticiperen op deze aanstormende dreiging door potentiële scenario’s te simuleren en mitigatiestrategieën te ontwikkelen.

Aanvallen op havens

Allianz Global Corporate & Speciality SE identificeert in het rapport verschillende dreigingen voor de scheepvaartsector. Zo zouden aanvallers zich kunnen richten op belangrijke havens en informatie kunnen bemachtigen over containers of zelfs sluizen kunnen sluiten.

Ook bestaat de kans dat cybercriminelen zich richten op elektronische systemen aan boord van schepen, waarbij met name navigatiesystemen een probleem zijn. Schepen die niet goed kunnen navigeren lopen immers het risico aan de grond te lopen of een aanvaring te veroorzaken met ander scheepvaartverkeer. Allianz waarschuwt dat hackers in zo’n aanval meerdere schepen van dezelfde eigenaar kan aanvallen, waardoor de schade fors kan oplopen.

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen om ransomwarebendes ui1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.