Belgische politie treedt toe tot No More Ransomware

De Belgische Politie, het Centrum voor Cybersecurity België en de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de Belgische politie treden toe tot het No More Ransom-project. Dit project werd in opgericht in juli 2016 door Europol, de Nederlandse politie, Kaspersky Lab en Intel Security om ransomware wereldwijd te bestrijden.

“We merken dat het aantal aanvallen met ransomware elk jaar toeneemt”, zegt Walter Coenraets, hoofd van de FCCU. “Steeds meer Belgen worden zo slachtoffer van deze plaag.” In de periode 2015-2016 werden wereldwijd vijf keer meer gebruikers besmet met ransomware dan in dezelfde periode ene jaar eerder. In België is het aantal besmettingen zelfs 22 keer hoger; in de periode 2015-2016 werden 6.261 besmettingen gemeld.

No More Ransom

Om deze snel groeiende malwareplaag een halt toe te roepen gaan het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be), dat onder het beheer van het CCB valt, en de FCCU een partnerschap aan met het project: No More Ransom. No More Ransom is een website waar slachtoffers van ransomware bekende decryptiesleutels beschikbaar gesteld krijgen. Met deze sleutels kunnen zij data die door ransomware in gijzeling is genomen ontsleutelen, zonder dat zij het geëiste losgeld hoeven te betalen. Daarnaast worden op de website tips aangeboden die helpen ransomwarebesmettingen te voorkomen.

Naast de Nederlandse en Belgische politie zijn ook andere partners bij het project betrokken, waaronder de Franse politie, de Europese Commissie en het Japanse Cybercrime control center zijn al partners. “Deze internationale samenwerking is van vitaal belang,” verduidelijkt Jo De Muynck, directeur ad interim van CERT.be. “Het internet kent geen landsgrenzen. Zolang wij deze wel kennen in onze strijd tegen cybercriminaliteit, zijn we kansloos.”

‘Gepaste bescherming en regelmatig back-ups’

Ook publiceert het Centrum voor Cybersecurity (CCB) een lijst met informatie die gebruikers helpt zichzelf beter te beschermen tegen ransomware. De lijst geeft advies aan gebruikers die al met een besmetting te maken hebben, maar geeft ook maatregelen die genomen kunnen worden om besmettingen te voorkomen. “Als gouden regel kunnen we je hier meegeven dat je best zorgt voor een gepaste bescherming en regelmatig back-ups maakt“, besluit Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Het document is te vinden via www.ccb.belgium.be.

Lees ook
T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie. Met deze nieuwe managementtool kunnen bedrijven hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen toetsen. Het doel is om directies bewuster te maken van de impact die cybercriminaliteit heeft op de bedrijfsvoering. Om de simulatie te introduceren bij Nederlandse organisaties organiseert T-Systems op 12 juni1

T-Systems simuleert cyberaanvallen bij bedrijven

T-Systems simuleert cyberaanvallen bij bedrijven

T-Systems introduceert een cyber incident-simulatie. Met deze nieuwe managementtool kunnen bedrijven hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen toetsen. T-Systems wil hierdoor directies bewuster maken van de impact die cybercriminaliteit heeft op de bedrijfsvoering. Security experts van T-Systems hebben de tool ontwikkeld, dat met realistische en bedri1

Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Europa is vandaag begonnen met haar grootste cybersecurity-oefening ooit. Ruim 200 Europese organisaties en 400 Europese security-professionals nemen deel aan Cyber Europe 2014. Cyber Europe 2014 gaat de cyberbeveiliging van Europa op de korrel nemen. De oefening bestaat uit allerlei testen en simulaties om dit te kunnen testen. Zo worden bestaand1