‘Bedrijven ontdekken slechts een derde van de beveiligingsgaten zelf’

hacker-groot

Bedrijven hebben veel moeite beveiligingsgaten zelf op te sporen. Het aantal lekken dat door bedrijven zelf is ontdekt blijkt zelfs te zijn gedaald. In de meeste gevallen worden organisaties dan ook door externe partijen gewezen op beveiligingslekken.

Dit blijkt uit het vijfde jaarlijkse Mandiant M-Trends rapport. Het rapport – samengesteld door Mandiant – analyseert de tactieken die (cyber)aanvallers in 2013 gebruikten om organisaties aan te vallen en data te stelen. In het rapport worden ook mogelijke dreigingen belicht, wat de motieven van de aanvallers zijn, op welke bedrijven zij zich richten en naar welke informatie de aanvallers op zoek zijn.

Beveiligingsgaten opsporen

In 2012 ontdekte bedrijven nog 37% van de beveiligingsgaten zelf. Dit percentage is in 2013 gedaald tot 33%. De tijd die bedrijven nodig hadden om beveiligingsgaten op te sporen is wel gedaald. In 2013 duurde het gemiddeld 229 dagen voordat een lek werd ontdekt. Dit is sneller dan de 243 dagen die het ontdekken van een beveiligingsgat in 2012 in beslag nam en aanzienlijk sneller dan de 416 dagen uit 2011.

Als we kijken naar phishing-mails blijken de mailtjes vooral te zijn gericht op IT-professionals. Cybercriminelen lijken dan ook met name geïnteresseerd te zijn deze afdelingen binnen te dringen. Dit licht voor de hand, aangezien IT-professionals doorgaans aanzienlijk meer rechten hebben op het bedrijfsnetwerk dan ‘normale’ gebruikers. Accounts van IT-professionals zijn hierdoor voor cybercriminelen extra interessant. 44 procent van de onderzochte phishing mails wil zich voordoen als de IT-afdeling binnen een bedrijf. Deze mails worden het vaakst op dinsdag, woensdag en donderdag verstuurd.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.