Avast blijft Windows XP tot 2017 ondersteunen

Avast maakt bekend Windows XP in ieder geval tot 2017 te blijven ondersteunen en modules gaat ontwikkelen die misbruik van kwetsbaarheden moet tegengaan. Hiermee schiet het beveiligingsbedrijf Windows XP-gebruikers die niet willen overstappen naar een nieuwere Windows-versie te hulp.

Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van Windows XP. Hierdoor verschijnen er geen beveiligingsupdates meer voor kwetsbaarheden in het besturingssysteem die vanaf die datum worden ontdekt. Hackers zouden deze beveiligingsgaten dan ook ongehinderd kunnen misbruiken om Windows XP-gebruikers aan te vallen.

Misbruik van kwetsbaarheden

De modules van Avast moeten Windows XP-gebruikers beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen. De modules worden tenminste de komende drie jaar door Avast ondersteunt. Windows XP-gebruikers zouden hierdoor dus in relatieve veiligheid van internet gebruik kunnen blijven maken.

Dit blijkt niet onbelangrijk te zijn. Eigen onderzoek van Avast wijst uit dat maar liefst 30 procent van alle gebruikers wereldwijd in januari 2014 nog steeds Windows XP gebruikte. De database van Avast toont aan dat van de 211 miljoen Avast-gebruikers 23,6 procent op dit moment Windows XP gebruikt.

'Gebruik Google Chrome'

Avast adviseert gebruikers die niet kunnen upgraden in ieder geval over te stappen naar Google Chrome. Chrome is volgens Avast de meest veilige webbrowser. Google heeft daarnaast aangekondigd met Chrome Windows XP voorlopig te blijven ondersteunen.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1