Apple, Samsung, Microsoft en The Linux Foundation reageren op zero-day lekken van CIA

usa-flag-thomas-ricks

Zowel Apple, Samsung, Microsoft als The Linux Foundation hebben gereageerd op de zero-day lekken in onder andere Windows, Linux, Android en iOS die de CIA volgens Wikileaks in handen heeft. De reactie van Google is het meest uitgebreid. Het bedrijf geeft aan dat veel kwetsbaarheden die worden beschreven al langer bekend zijn bij het bedrijf en in de meest recente versie van iOS al zijn verholpen.

Wikileaks maakt onlangs onder de noemer ‘Vault 7’ een grote hoeveelheid documenten van de CIA openbaar. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse opsporingsinstantie een fors aantal kwetsbaarheden in handen heeft die kunnen worden misbruikt om in te breken op apparaten van verdachten. Het gaat hierbij om kwetsbaarheden in onder andere Windows, Linux, Android en iOS. Voor iOS worden in de documenten veertien beveiligingsproblemen beschreven.

Zero-day lekken

Het zou gaan om zero-day beveiligingslekken. Dit zijn lekken die nog niet eerder zijn ontdekt en niet bekend zijn bij de fabrikant van software. Deze kwetsbaarheden zijn hierdoor niet gedicht via beveiligingsupdates. Door deze kwetsbaarheden gericht te gebruiken om apparaten van verdachten binnen te dringen kunnen deze lekken langere tijd onopgemerkt worden gebruikt.

Apple spreekt nu dus tegen dat alle kwetsbaarheden in iOS die worden beschreven in de documenten zero-day lekken zijn. “Onze initiële analyse wijst uit dat veel problemen die vandaag zijn uitgelekt al verholpen zijn in de laatste versie van iOS”, meldt Apple. Het bedrijf werkt aan een oplossing voor andere problemen, die dus nog niet eerder bekend waren bij Apple. Om hoeveel zero-day kwetsbaarheden het gaat maakt Apple niet bekend.

Samsung, Microsoft en The Linux Foundation

Ook Samsung, Microsoft en The Linux Foundation hebben gereageerd op onthullingen van Wikileaks. Samsung, wiens smart tv’s volgens de documenten afgeluisterd kunnen worden, meldt aan verschillende media dat het beschermen van de privacy van klanten en de beveiliging van diens apparaten een topprioriteit is voor het bedrijf. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de documenten en de zaak met spoed te onderzoeken. Microsoft geeft eveneens aan de zaak te onderzoeken.

Nicko van Someren, chief technology officer van The Linux Foundation zegt tegenover de BBC: “Linux is een zeer breed gebruikt besturingssysteem, met een enorme installed base verspreid over de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overheidsinstanties van veel landen zich richten op Linux, evenals de vele closed source platformen die zij geprobeerd hebben te compromitteren.”

Meer over
Lees ook
Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaar1

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Soms kan de meest onlogische combinatie van twee dingen voor een bijzondere uitkomst zorgen. Neem nu cybersecurity en entertainment. Wat kunnen populaire films, TV-shows, boeken of videogames ons leren over security? Op het eerste oog misschien niets, maar Cory Nachreiner van WatchGuard ontdekte in zijn guilty pleasure ‘The Walking Dead’ acht over1

Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industriële installaties lopen in toenemende mate het risico het slachtoffer te worden van cyberaanvallen.  Nieuwe producten als de SMP Gateway kunnen hier een nuttige rol bij spelen.  Op een kwade dag nestelde een virus zich onopgemerkt in de besturingssystemen van een aantal Nederlandse elektriciteitscentrales. Nadat het zich maandenlang slapend1