Android malware blijkt miljoenen keren gedownload via Google Play

Nieuwe Android malware heeft weten door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform: Google Play. Het gaat om malware die ongevraagd dure SMS-berichten verstuurd en ongemerkt dure abonnementen in rekening brengt bij gebruikers.

De malware is ontdekt door het mobile threat research team van Check Point Software Technologies. De onderzoekers hebben de malware ExpensiveWall genoemd, aangezien deze ondermeer verstopt zit in apps die wallpapers lijken aan te bieden. Een voorbeeld is de app ‘Lovely Wallpaper’. De malware zat verstopt in tenminste 50 verschillende apps, die 1 tot 4,2 miljoen keer zijn gedownload.

Obfuscatietechniek

De malware wijkt af van andere Android malware door het gebruik van een obfuscatietechniek waarbij de malafide code in apps wordt versleuteld. Dit stelde de malware in staat de geautomatiseerde beveiligingstechnologie van Google Play te omzeilen en door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform.

Google is door Check Point op 7 augustus 2017 gewaarschuwd voor het bestaan van de malware, waarna Google alle gerapporteerde samples uit Google Play heeft verwijderd. Binnen enkele dagen werd echter een nieuw exemplaar van de ExpensiveWall malware geüpload naar Google Play. Deze versie werd 5.000 keer gedownload voordat hij door Google uit de appwinkel werd verwijderd.

Niet automatisch verwijderd van apparaten

Check Point waarschuwt gebruikers dat alert te zijn op de malafide apps. Deze zijn weliswaar verwijderd uit Google Play, maar worden niet automatisch verwijderd van apparaten van gebruikers. Een overzicht van alle besmette apps is hier te vinden.

Lees ook
Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1