Android malware blijkt miljoenen keren gedownload via Google Play

Nieuwe Android malware heeft weten door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform: Google Play. Het gaat om malware die ongevraagd dure SMS-berichten verstuurd en ongemerkt dure abonnementen in rekening brengt bij gebruikers.

De malware is ontdekt door het mobile threat research team van Check Point Software Technologies. De onderzoekers hebben de malware ExpensiveWall genoemd, aangezien deze ondermeer verstopt zit in apps die wallpapers lijken aan te bieden. Een voorbeeld is de app ‘Lovely Wallpaper’. De malware zat verstopt in tenminste 50 verschillende apps, die 1 tot 4,2 miljoen keer zijn gedownload.

Obfuscatietechniek

De malware wijkt af van andere Android malware door het gebruik van een obfuscatietechniek waarbij de malafide code in apps wordt versleuteld. Dit stelde de malware in staat de geautomatiseerde beveiligingstechnologie van Google Play te omzeilen en door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform.

Google is door Check Point op 7 augustus 2017 gewaarschuwd voor het bestaan van de malware, waarna Google alle gerapporteerde samples uit Google Play heeft verwijderd. Binnen enkele dagen werd echter een nieuw exemplaar van de ExpensiveWall malware geüpload naar Google Play. Deze versie werd 5.000 keer gedownload voordat hij door Google uit de appwinkel werd verwijderd.

Niet automatisch verwijderd van apparaten

Check Point waarschuwt gebruikers dat alert te zijn op de malafide apps. Deze zijn weliswaar verwijderd uit Google Play, maar worden niet automatisch verwijderd van apparaten van gebruikers. Een overzicht van alle besmette apps is hier te vinden.

Lees ook
Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Google voegt een nieuwe functie toe aan de webbrowser Google Chrome. De functie waarschuwt gebruikers automatisch zodra de instellingen van hun webbrowser zijn gewijzigd. Dit moet voorkomen dat cybercriminelen ongemerkt de browser kunnen aanpassen. Malware is in staat allerlei instellingen op een computer te waarschuwen, waaronder instellingen va1