Andrew Lewman: 'Het Tor Project krijgt regelmatig bugmeldingen van inlichtingendiensten'

tor

Het anonimiseringsnetwerk Tor Project krijgt met regelmaat anonieme meldingen van bugs of beveiligingsproblemen binnen. Het lijkt erop dat een deel van deze meldingen van Amerikaanse en Britse geheime diensten afkomstig zijn. Dit zegt Andrew Lewman, directeur van The Tor Project, tegen de BBC.

Het Tor Project is een tool waarmee internetgebruikers zich anoniem op internet kunnen begeven. Dit heeft allerlei voordelen. Niet alleen is een gebruiker niet te traceren, ook kunnen websites die in het thuisland van de gebruikers bijvoorbeeld zijn geblokkeerd gewoon worden bezocht.

Illegale activiteiten

Inlichtingendiensten zoals de NSA en GCHQ hebben veel interesse in het Tor Project, aangezien hier ook allerlei illegale activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan de verspreiding van kinderporno, maar ook aan de verkoop van drugs. Geheime diensten zijn daarom actief op zoek naar beveiligingsgaten die hen de mogelijkheid bieden Tor-gebruikers te identificeren.

Het lijkt er echter op dat niet iedereen binnen dit soort geheime diensten het eens is met deze werkwijze. Lewman stelt namelijk met grote regelmaat bugmeldingen binnen te krijgen die vermoedelijk afkomstig zijn van anonieme medewerkers van inlichtingendienst. Helemaal met zekerheid is dit overigens niet vast te stellen, door het anonieme karakter van het Tor Project. Lewman is door de wijze waarop het netwerk is ingericht niet in staat de identiteit van tipgevers met zekerheid te achterhalen.

Zeer specifieke bugs

Lewman baseert zijn vermoeden dat de tips afkomstig zijn van inlichtingendiensten op de geavanceerde wijze waarop sommige fouten zijn opgespoord. Het zou hierbij gaan om dusdanig specifieke bugs dat het zeer veel moeite kost deze op te sporen. Daarnaast zouden tipgevers vaak met kant-en-klare-oplossingen komen, iets wat eveneens veel tijd en moeite kost. Lewman stelt dan ook dat er voldoende medewerkers binnen geheime diensten als de NSA zijn die het niet eens zijn met de massale spionage van de diensten.

Het volledige interview van Andrew Lewman met de BBC is hier te vinden.

http://www.bbc.com/news/technology-28886465

Lees ook
Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1