Amerikaanse leger maakt broncode van cyberwarfare-tool openbaar

hacker

Het Amerikaanse leger maakt de broncode van een tool die wordt gebruikt om cyberaanvallen te herkennen en analyseren openbaar. De Verenigde Staten (VS) vraagt ontwikkelaars en gebruikers mee te kijken naar de broncode om fouten op te sporen.

Het Army Research Lab heeft de broncode van Dshell openbaar gemaakt. Dshell is een tool die door het Amerikaanse leger wordt gebruikt om cyberaanvallen tegen het ministerie van de Defensie op te sporen en analyseren. Door de broncode vrij te geven hoopt het onderzoekslab andere landen te helpen cyberaanvallen tegen overheidsdoelen af te slaan.

Verbeteringen aandragen

Daarnaast roept het Army Research Lab gebruikers op mee te kijken in de broncode van Dshell om eventuele fouten op te sporen. Ook kunnen ontwikkelaars zelf verbeteringen aandragen waarmee de tool efficiënter wordt.

De aanpak is een flinke omslag in de werkwijze van het Amerikaanse leger. Normaal gesproken worden dit soort ‘cyberwarfare-tools’ juist strikt geheim gehouden om buitenstaanders geen inzicht te geven in de werking van de tool. Bij Dshell kiest het Army Research Lab dus juist voor een aanpak waarbij de internetcommunity om hulp wordt gevraagd.

Lees ook
Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Journalisten en mediabedrijven zijn populaire doelwitten. Onderzoekers van Proofpoint hebben vastgesteld dat APT-actoren (Advanced Persistent Threat), met name die door de staat gesponsord of aan de staat gelieerd, zich voordoen als of zich richten op journalisten en mediabedrijven vanwege de informatie die zij kunnen bieden.

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.