AIVD: ‘Geen aanwijzingen voor aftappen KPN door Duitse BND’

De AIVD heeft geen aanwijzigingen gevonden dat de Duitse inlichtingendienst BND verbindingen van KPN heeft afgetapt. Dit blijkt uit een brief die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. Wel meldt Plasterk dat het ook niet volledig kan worden uitgesloten dat de verbindingen wel zijn afgetapt.

De Oostenrijkse parlementariër Pilz meldde in mei van dit jaar dat de BND verbindingen van KPN zou hebben afgetapt. De data die hiermee werd verzameld zou vervolgens zijn doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Pilz baseert zich hierbij op:

  • een e-mailbericht van 3 februari tussen medewerkers van de BND en Deutsche Telecom waarover wordt gesproken over via Frankfurt lopende transitverbindingen tussen Luxemburg en Wenen, Moskou, Ankara en Praag.
  • Een document met een lijst transitkabels die via Frankfurt lopen, wat volgens Pilz blijkt een prioriteitenlijst van de NSA is.
  • Een overeenkomst tussen de BND en Deutsche Telekom van 1 maart 2004
  • Verslagen van getuigenverhoren in de parlementaire enquêtecommissie ‘NSA-Untersuchungsausschusses’ in Duitsland.

Onderzoek

De AIVD heeft naar aanleiding van deze berichten onderzocht of er grond is om aan te nemen dat Nederland, Nederlandse bedrijven of Nederlandse burgers doelwit zijn of zijn geweest van de activiteiten van de BND of NSA. Ook is onderzocht of deze diensten inbreuk hebben gepleegd op het recht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van Nederlandse burgers. Hiervoor zijn onder andere gesprekken gevoerd met de Oostenrijkse parlementariër Pilz en de Duitse autoriteiten. Daarnaast heeft de AIVD ‘intensief contact’ gehad met KPN over het door het bedrijf uitgevoerde onderzoek.

In dit eigen onderzoek van KPN concludeert het bedrijf dat niet met zekerheid is te stellen of zijn netwerk inderdaad is afgetapt. De benamingen en nummers van kabels die in het rapport van Pilz worden genoemd zouden niet overeenkomen met de benummering die KPN intern hanteert. Minister Plasterk meldt nu dus dat ook de AIVD geen informatie heeft aangetroffen waaruit geconcludeerd kan worden dat ‘ongeoorloofde praktijken hebben plaatsgevonden’ gericht tegen Nederland, Nederlandse bedrijven, Nederlandse burgers of Nederlandse belangen.

Meer over
Lees ook
Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen. Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd1

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt niet alleen in opdracht van de Amerikanen te hebben gespioneerd bij bevriende landen binnen de Europese Unie, maar ook op eigen houtje allerlei informatie te hebben verzameld. Dit meldt de Mitteldeutsche Zeitung woensdag op basis van anonieme bronnen binnen het Duitse parlement. Al langer is bekend dat de BN1

Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goed1