Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goede cybersecurity-aanpak.

Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dijkhoff wil tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland aandacht vragen voor betere samenwerking op het gebied van cybersecurity. Dijkhoff: “Alleen als we samenwerken, kunnen we ons digitale leven beschermen tegen criminaliteit en spionage.”

Nationale Cyber Security Strategie 2

Naast het CSBN is ook de Nationale Cyber Security Strategie 2 (NCSS 2) naar de Kamer verstuurd. Dit document stamt uit 2013 en is bedoeld om de digitale weerbaarheid van Nederland te verbeteren. In de strategie is een werkprogramma opgenomen, waarmee de overheid in hoofdlijnen op schema ligt.

De staatssecretaris benadrukt dat de bevindingen uit het CSBN de noodzaak van een nationale en internationale cybersecurity-aanpak bevestigen, waarbij publiek-private samenwerking van belang is. Door de snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met geopolitieke ontwikkelen is het noodzakelijk voortdurend aandacht te besteden aan cybersecurity. In 2016 wordt daarom de cybersecurity visie van de overheid verder ontwikkeld, waarbij alle relevante publieke en private partijen worden betrokken. Een balans tussen vrijheid, veiligheid en economische groei wordt bij deze visie het uitgangspunt.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.