Aanvallers publiceren opnieuw campagnedocumenten van Hillary Clinton

hacker-groot

Opnieuw zijn campagnedocumenten van de Amerikaanse Democratische Partij gepubliceerd. De documenten hebben betrekking op de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton.

In totaal zijn 216 nieuwe documenten online verschenen op het blog van de hacker, die betrekking hebben op onderwerpen als Israël, homorechten en Benghazi, Libië. De aanval lijkt te zijn gepleegd door de cybercriminelen die eerder ook al gestolen campagnedocumenten van de Democratische Partij online publiceerden. De aanvallers kondigden toen al aan op termijn meer informatie te zullen publiceren, wat nu dus ook is gebeurd. Ook zou een deel van de gestolen informatie zijn doorgestuurd naar Wikileaks, die deze informatie openbaar zou willen maken.

Systemen waren lange tijd toegankelijk

De aanvallers hebben vermoedelijk een jaar lang toegang gehad tot de systemen van de Democratische Partij. Hier hadden zij toegang tot allerlei informatie, waaronder e-mailverkeer en chatgesprekken. Daarnaast zijn dus ook allerlei campagnedocumenten buitgemaakt.

Het is niet duidelijk wie er achter de hack zit. De documenten worden gepubliceerd door iemand die hierbij het pseudoniem ‘Guccifer 2.0’ hanteert en claimt Roemeens te zijn. Beveiligingsexperts zetten echter vraagtekens bij dit verhaal, en wijzen juist naar de Russische overheid. De verwijzing naar de Roemeense hacker Guccifer, die betrokken is geweest bij verschillende bekende cyberinbraken en in 2014 een celstraf van zeven jaar opgelegd kreeg in Roemenië voor het hacken van Roemeense ambtenaren, zou slechts een afleidingsmanoeuvre zijn.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1