8% van de Nederlanders is in 2015 doelwit geweest van cybercrime

8% van de Nederlanders heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met cybercriminaliteit. Denk hierbij aan virussen, privacyschendingen, phishing, creditcardfraude en pharming.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De helft van de bevolking maakt zich in 2015 zich zorgen over de veiligheid op internet. Vier op de tien Nederlanders plaatst met het oog op veiligheid persoonlijke informatie soms niet op sociale netwerksites. Een kwart ziet wel eens af van het downloaden van bepaalde bestanden met het oog op beveilgiing. Eén op de vijf kiest er wel eens voor een online aankoop niet te doen of een draadloze netwerkverbinding niet gebruiken om het internet te betreden.

cbs-veiligheidsincidenten-2015

Mensen van 75 jaar of ouder maken zich het minste zorgen over digitale veiligheid. Dit is ook de groep die hier het minste problemen mee heeft ondervonden. 4% van de 75+ers heeft een online veiligheidsincident meegemaakt, terwijl dit percentage onder Nederlanders onder de 75 op 9% ligt. Vooral 25- tot 65-jarige maken zich vaak zorgen over digitale veiligheid, al zijn zij niet vaker slachtoffer dan jongeren of ouderen tot 75.

Lees ook
Proofpoint: TA402  duikt op in phishing campagnes

Proofpoint: TA402 duikt op in phishing campagnes

Cybersecuritybedrijf, Proofpoint, publiceert onderzoek over nieuwe activiteiten van TA402, een Advanced Persistent Threat (APT-) groep uit het Midden-Oosten.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1