5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack van Amerikaanse overheid

Hackers hebben bij het Amerikaanse Office of Personnel Management, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid, tenminste 5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt. Eerdere schattingen lagen met 1,1 miljoen een stuk lager.

Dit blijkt uit onderzoek van het Office of Personnel Management en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het onderdeel van de Amerikaanse overheid werd eerder dit jaar in korte tijd twee keer gehackt. Bij de eerste aanval werden gegevens van 4,2 miljoen ambtenaren buitgemaakt, terwijl bij de tweede aanval gegevens van 21,5 miljoen burgers werden gestolen. In totaal zijn dus 27,5 miljoen Amerikanen door de cyberaanvallen getroffen.

De buitgemaakte data van ambtenaren is zeer gevoelig en verzameld via screeningsformulieren. De data is afgegeven door ambtenaren die toegang nodig hadden tot geheime data, waarvoor standaard een screening wordt uitgevoerd. In deze screening wordt onder andere gevraagd naar alcohol- en drugsgebruik, seksueel gedrag, een eventueel crimineel verleden, financiële problemen, psychische aandoeningen en inloggegevens. De informatie kan worden gebruikt om Amerikaanse ambtenaren te chanteren om toegang te verkrijgen tot staatsgeheimen waar zij toegang toe hebben. Katherine Archuleta, hoofd van het US Office of Personnel Management, stapte eerder op naar aanleiding van de cyberinbraken.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1