Hoofd US Office of Personnel Management stapt op

katherine-archuleta

Katherine Archuleta, hoofd van het US Office of Personnel Management, stapt op. Haar positie lag al langer onder vuur, maar werd vorige week na het bekend worden van een tweede cyberinbraak onhoudbaar.

Het US Office of Personnel Management is in korte tijd twee keer doelwit geworden van een cyberinbraak. Bij de eerste inbraak werden persoonlijke gegevens van 4,2 miljoen Amerikaanse ambtenaren buitgemaakt. Deze inbraak werd onderzocht, waarna bleek dat een tweede inbraak heeft plaats gevonden. Hierbij zijn gegevens gestolen van in totaal 21,5 miljoen ambtenaren. In totaal zijn dus maar liefst 25,7 miljoen Amerikanen getroffen door de inbraken.

Het gaat om zeer gevoelige informatie, wat het incident extra pijnlijk maakt. De informatie is verzameld via screeningsformulieren, die zijn ingevuld door ambtenaren die toegang nodig hadden tot geheime data. Op deze formulieren is onder andere gevraagd naar alcohol- en drugsgebruik, seksueel gedrag, een eventueel crimineel verleden, financiële problemen, psychische aandoeningen en inloggegevens. Deze informatie kan eenvoudig worden misbruikt om Amerikaanse ambtenaren te chanteren om de staatsgeheimen waar zij toegang toe hebben in handen te krijgen.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.