40% meer aanvallen op Android apparaten

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
Awaretrain lanceert gratis mobiele security awareness app

Awaretrain lanceert gratis mobiele security awareness app

Awaretrain – specialist in security awareness – lanceert tijdens deze European Cybersecurity Month een gratis app, waarmee consumenten en medewerkers dagelijks hun cyber security kennis en skills kunnen verbeteren.

Nederlandse studenten lopen risico op gegevensdiefstal

Nederlandse studenten lopen risico op gegevensdiefstal

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte afgelopen week bekend dat het dragen van mondkapjes op middelbare scholen dringend wordt geadviseerd. Dit advies geldt niet voor mbo-scholen, hogescholen en universiteiten, omdat studenten hun lessen deels online volgen. Bij sommige universiteiten wordt een groot deel van de colleges sowie1

Meer dan 80% werknemers ziet volledige terugkeer naar kantoor niet zitten

Meer dan 80% werknemers ziet volledige terugkeer naar kantoor niet zitten

Onderzoek MobileIron toont aan dat het beveiligen van mobiele devices, apps en gebruikers prioriteit zou moeten zijn van iedere CIO in de nieuwe Everywhere Enterprise