282 miljard euro schade door cybercrime voor bedrijven wereldwijd

euros

Cybercrime levert bedrijven veel schade op. Cyberaanvallen hebben bedrijven wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden naar schatting 282 miljard euro (315 miljard dollar) gekost.

Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thorton International onder 2.500 IT-managers uit 35 landen. 15% van de bedrijven wereldwijd is afgelopen jaar doelwit geweest van cybercrime. In Europe ligt het percentage op 19% en in de Verenigde Staten (VS) op 18%.

Veel omzet misgelopen

Door cyberaanvallen lopen bedrijven omzet mis. Europese bedrijven zagen in de afgelopen twaalf maanden ruim 55,5 miljard euro (62 miljard dollar) aan omzet verloren gaan door cybercrime. De VS volgt op korte afstand met ruim 54,6 miljard euro (61 miljard dollar). In de Azië/Pacific regio is de misgelopen omzet met ruim 81 miljard dollar aanzienlijk hoger. De gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf 1,2% van zijn omzet.

Opvallend is dat ondanks de grote financiële impact van cyberaanvallen slechts iets meer dan de helft van de bedrijven (52%) aangeeft een strategie rond cyberstrategie te hebben opgesteld. Bedrijven die wel zo’n strategie hebben opgesteld doen dit vooral omdat klanten en opdrachtgevers hierom vragen (44%). 42% van de bedrijven geeft aan een dergelijke strategie te hebben opgesteld doordat zij door het gebruik van automatisering en andere opkomende technologieën op het gebied van cybercrime meer risico denken te lopen.

Financiële sector wordt meest aangevallen

Vooral de financiële sector ziet cybercrime als een groot gevaar. Van de financiële bedrijven geeft 74% aan hier een dreiging in te zien. 26% van de bedrijven in deze sector is in de afgelopen doelwit geworden van cybercrime. De hoeveelheid aanvallen zijn in de transportsector het laagst; zo’n 10% van de transportbedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden aangevallen door cybercriminelen. 27% van de transportorganisaties geeft aan cybercrime als een dreiging te zien.

Lees ook
Microsoft-medewerkers trappen in spear phishing-aanval

Microsoft-medewerkers trappen in spear phishing-aanval

Medewerkers van Microsoft zijn vorige week in een spear phishingaanval getrapt. De hackersgroep Syrian Electronic Army (SEA) wist op deze wijze de inloggegevens van zowel het blog als het Twitter-account van Microsoft in handen te krijgen. Microsoft bevestigt tegenover The Verge de cyberaanval. "Een social engineering aanvalsmethode die bekend st1

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1