15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

ssl-2890762_960_720-pixabay-Tumisu

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites.

Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website en in 80.000 gevallen om een webshop.  Van de zakelijke websites zijn 225.000 stuks voorzien van een SSL-certificaat, wat neerkomt op 30%. Onder webshops ligt dit percentage op 59%; 47.000 webshops maken gebruik van een SSL-certificaat. SIDN stelt datiedere webshop of zakelijke website van een SSL-certificaat zou moeten zijn voorzien en er dus ruimte is voor verbetering.

Drie varianten SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn beschikbaar in drie varianten: op basis van domeinvalidatie, op basis van organisatievalidatie en op basis van uitgebreide validatie. Bij SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd op basis van WHOIS-gegevens. Door het ontbreken van bedrijfsinformatie is dit type certificaat volgens SIN vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website is minder belangrijk.

Naast SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie zijn er ook SSL-certificaten op basis van organisatievalidatie beschikbaar. Dit certificaat controleert niet alleen de domeinnaamhouder, maar ook de bedrijfsgegevens aan de hand van data van de Kamer van Koophandel. Deze gegevens zijn voor websitebezoekers via het certificaat inzichtelijk. Een SSL-certificaat op basis van uitgebreide validatie vermeldt alle bedrijfsgegevens, die grondig zijn gecontroleerd aan de hand van gegevens van de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt bij dit certificaat ook de webshopeigenaar gevalideerd als aanvrager van het certificaat. Alleen bij dit uitgebreidere SSL-certificaat wordt naast het groene slotje in de adresbalk ook de bedrijfsnaam in het groen weergegeven.

De meeste .nl-websites die gebruik maken van SSL zijn voorzien van een SSL-certificaat op basis van domeinvalidatie. De andere twee vormen komen relatief weinig voor.

Lees ook
AWS voegt nieuwe beveiligings- en encryptiefuncties toe aan S3

AWS voegt nieuwe beveiligings- en encryptiefuncties toe aan S3

Amazon Web Services maakt nieuwe beveiligings- en encryptiefunctionaliteiten beschikbaar voor zijn S3 cloud storage dienst. De features zijn gratis beschikbaar voor gebruikers. In totaal voegt AWS vijf nieuwe beveiligings- en encryptiefunctionaliteiten toe aan S3: Standaard encryptie - Gebruikers kunnen voortaan een bucket encryptieconfiguratie1

Azure confidential computing houdt gegevens die in gebruik zijn versleuteld

Azure confidential computing houdt gegevens die in gebruik zijn versleuteld

Microsoft lanceert Azure confidential computing, een versie van Azure waarbij gegevens die in gebruik zijn versleuteld blijven. Dit geeft bedrijven de zekerheid dat zowel aanvallers, overheidsinstanties of Microsoft de data nooit kunnen inzien. De oplossing maakt gebruik van een Trusted Execution Environment (TEE), die ook wel een enclave wordt ge1

Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk. Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporings1