Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

encryptie

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk.

Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporingsinstanties te helpen als telecombedrijven in Australië al langer hebben. De politie mag techbedrijven alleen vragen communicatie te ontsleutelen indien een rechter hiervoor een dwangbevel heeft afgegeven.

Criminaliteit tegengaan

Malcolm Turnbull, premier van Australië, stelt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om technologische ontwikkelingen die criminaliteit faciliteren tegen te gaan. “We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen van de wet”, tekent The Guardian op uit de mond van Turnbull.

Turnbull benadrukt overigens geen backdoor in applicaties en platformen te willen laten inbouwen. “Een backdoor is doorgaans een fout in een softwareprogramma waarvan de ontwikkelaar van het softwareprogramma wellicht niet op de hoogte is, en die door iemand die hiermee bekend is kan worden uitgebuit”, aldus Turnbull.

'Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen'

Dit is opvallend, aangezien techbedrijven doorgaans zelf niet in staat zijn encryptie van hun gebruikers te kraken. De privésleutel die hiervoor nodig is wordt opgeslagen door gebruikers, waardoor techbedrijven hier geen toegang toe hebben. “Ik ben geen cryptograaf, maar wij willen hun ondersteuning zeker stellen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen niet simpelweg hun stellen dat zij hier niets mee te maken hebben”, aldus Turnbull.

Lees ook
Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vertrouwen...

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvallen,...

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website...