Onderzoek Akamai: Bedrijven worstelen met balans tussen digitale innovatie en security

Bedrijven worstelen met het vinden van de juiste balans tussen het doorvoeren van digitale innovatie en het bieden van veilige digital experiences. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek door Forrester Consulting in opdracht van Akamai Technologies onder meer dan 350 IT-specialisten.

Uit de resultaten blijkt eveneens dat bedrijven die een balans hebben gevonden tussen innovatie en veiligheid - en daardoor digitaal volwassen zijn - sneller groeien dan hun concurrenten.

95 exabytes

Akamai levert naar schatting 95 exabytes aan data per jaar aan miljarden devices. Financiële instellingen, online retailers, media- en entertainmentaanbieders en overheidsinstellingen maken gebruik van het cloud platform van Akamai om hun klanten de best mogelijke digitale ervaring te kunnen bieden. Daardoor heeft Akamai uit eerste hand inzicht in de kritieke grens tussen optimale gebruikerservaring en digitale veiligheid, en hoe deze wisselwerking klantgedrag beïnvloedt.

“Op basis van het onderzoek door Forrester heeft Akamai een tool ontwikkeld waarmee bepaald kan worden hoe digitaal volwassen een onderneming is. Dit wordt bepaalt op basis van de effectiviteit van de digitale ervaring en de mate van geboden security”, zegt Ari Weil, vice president of product marketing bij Akamai. “Voor innovatieve ondernemingen is het van vitaal belang om het wankele evenwicht te vinden tussen een soepele digitale ervaring en een uitgebreide beveiliging. Dit onderzoek toont aan hoe ondernemingen erin slagen om deze balans te vinden of hoe ze hiermee worstelen. Akamai begeleidt bedrijven graag in de groei naar digitale volwassenheid.”

Digitale innovatie

Digitale innovatie is een belangrijke drijfveer in het hedendaagse ondernemersmilieu. Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat het bieden van goede digitale ervaringen essentieel is om de concurrentie voor te blijven, klanten tevreden te houden en – nog belangrijker – het vertrouwen van klanten te winnen. Voor iedere onderneming is het een uitdaging om tegemoet te kunnen komen aan individuele klantwensen: verschillen in regio, netwerkconnectiviteit en device maken het lastig om een veilige en persoonlijke digitale ervaring te bieden. In het onderzoek wordt onderzocht hoe digitale ondernemingen wereldwijd in uiteenlopende sectoren gebruikerservaringen en security op één lijn proberen te krijgen met hun strategische doelstellingen.

Uitkomsten

  • Digitale worsteling is aan de orde van de dag: Een groot aantal respondenten geeft aan het lastig te vinden om de balans te vinden tussen security en goede digitale ervaringen. De meerderheid is van mening dat zijn bedrijf sterk is in het bieden van veiligheid en vertrouwen, maar zwakker in het bieden van volwassen digitale ervaringen.
  • Vertrouwen staat op een laagterecord: Meer dan een derde van de ondervraagden is van mening dat ze maar matig vertrouwd worden door hun klanten. Dat wantrouwen wordt voornamelijk veroorzaakt door achterdocht rondom de correcte omgang met persoonlijke gegevens door het bedrijf.
  • Gebrek aan vertrouwen in veiligheid leidt tot afname in omzet: Klanten zullen sneller data delen met bedrijven die ze vertrouwen. Wanneer het ondernemingen niet lukt om een veilige ervaring te leveren, zullen ze een negatieve impact ervaren op hun reputatie, het vertrouwen van klanten en zelfs hun omzet. Sterker nog, het onderzoek toont aan dat wantrouwen over de omgang van het bedrijf met data kan leiden tot een afname van 25 procent in omzet.

 

Meer over
Lees ook
Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1