'Informatiepositie kleine gemeenten vaak niet optimaal'

De informatiepositie van veel kleine gemeenten is vaak niet optimaal. De belangrijkste oorzaken: gebrek aan capaciteit en knelpunten bij het uitwisselen van informatie. Dit blijkt uit onderzoek dat het CCV vorig jaar deed naar de informatiepositie van 75 kleine gemeenten (<26.000 inwoners) op het gebied van veiligheid. Het CCV maakte deze resultaten bekend.

Onvoldoende informatie-uitwisseling en capaciteitsgebrek

ccv-300x166 Om beter inzicht te hebben in trends en ontwikkelingen (66%) en om effectief te kunnen handhaven met een klein aantal medewerkers OOV (56%) is een goede informatiepositie onontbeerlijk. Maar meer dan 60% van de gemeenten ondervindt knelpunten in de informatie-uitwisseling tussen gemeentelijke diensten en met ketenpartners. Onduidelijkheden over wat wel en niet is toegestaan weerhoudt veiligheidspartners er vaak van om gegevens met elkaar uit te wisselen. Daarnaast geeft 65% aan dat de capaciteit van de afdeling veiligheid onvoldoende is om een goede informatiepositie te kunnen creëren, omdat het capaciteitsgebrek verdieping in de weg staat.

Aanbevelingen

Om de informatiepositie te kunnen verbeteren, komen uit het onderzoek de volgende aanbevelingen naar voren:

  • Om bewustwording te creëren bij baliemedewerkers, groenbeheerders en boa’s is het belangrijk dat zij met regelmaat getraind worden. Op die manier kunnen ze zichtbare criminaliteit in een vroeg stadium bij de afdeling veiligheid melden.
  • Gegevens van ketenpartners kunnen, met in acht neming van de privacyregels, met behulp van ICT beter worden gecombineerd. Zo krijgen gemeenten inzicht in trends en ontwikkelingen en zijn ze in staat effectief te handhaven.
  • Vaak is er privacytechnisch meer mogelijk dan men denkt. Een interne opleiding of training kan kleine gemeenten helpen.
Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.