ACM mag privégegevens op zakelijke mobiele telefoon kopiëren

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag data uit mobiele telefoons die bij een bedrijfsbezoek zijn verkregen onderzoeken, ook als hier privégegevens van medewerkers tussen zitten. Dit oordeelt de kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag.

De ACM meldt voor een kartelonderzoek tijdens een bedrijfsonderzoek onder meer mobiele telefoons van personen die bij dit bedrijf werken in beslag te hebben genomen. De toezichthouder heeft een digitale kopie gemaakt van de gegevens die op deze telefoons staan en wil deze informatie toegankelijk maken. Het onderzochte bedrijf spande echter een kort geding aan om dit voorkomen. De organisatie stelde dat de ACM de privégegevens van werknemers niet mag inzien. Aangezien deze persoonlijke data samen met bedrijfsdata op de mobiele telefoon staat, zou de ACM volgens het bedrijf de mobiele gegevens niet mogen inzien.

De rechter gaat dus niet mee in deze redenering. De kortgedingrechter wijst dat de ACM zakelijke en privégegevens niet ter plekke kon scheiden, en daarom ook de eventueel aanwezige privégegevens mag kopiëren. Dit is volgens de rechter in het onderzoeksbelang van de ACM en daarmee rechtmatig. Het recht op privacy weegt in dit geval minder zwaar. Wel stelt de rechter een belangrijke voorwaarde: er moeten voldoende waarborgen zijn om te voorkomen dat de ACM inzage verkrijgt in gegevens zonder dat zij daartoe gerechtigd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.