ACM mag privégegevens op zakelijke mobiele telefoon kopiëren

hamer-rechter-rechtszaak

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag data uit mobiele telefoons die bij een bedrijfsbezoek zijn verkregen onderzoeken, ook als hier privégegevens van medewerkers tussen zitten. Dit oordeelt de kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag.

De ACM meldt voor een kartelonderzoek tijdens een bedrijfsonderzoek onder meer mobiele telefoons van personen die bij dit bedrijf werken in beslag te hebben genomen. De toezichthouder heeft een digitale kopie gemaakt van de gegevens die op deze telefoons staan en wil deze informatie toegankelijk maken. Het onderzochte bedrijf spande echter een kort geding aan om dit voorkomen. De organisatie stelde dat de ACM de privégegevens van werknemers niet mag inzien. Aangezien deze persoonlijke data samen met bedrijfsdata op de mobiele telefoon staat, zou de ACM volgens het bedrijf de mobiele gegevens niet mogen inzien.

De rechter gaat dus niet mee in deze redenering. De kortgedingrechter wijst dat de ACM zakelijke en privégegevens niet ter plekke kon scheiden, en daarom ook de eventueel aanwezige privégegevens mag kopiëren. Dit is volgens de rechter in het onderzoeksbelang van de ACM en daarmee rechtmatig. Het recht op privacy weegt in dit geval minder zwaar. Wel stelt de rechter een belangrijke voorwaarde: er moeten voldoende waarborgen zijn om te voorkomen dat de ACM inzage verkrijgt in gegevens zonder dat zij daartoe gerechtigd is.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.