Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Rusland zit achter een reeks cyberaanvallen op Litouwse overheidsnetwerken. Dit stelt Rimtautas Černiauskas, hoofd van het Litouwse National Cyber Security Center.

Černiauskas doet zijn uitspraken tegenover persbureau Reuters. De aanvallen zouden sinds 2015 plaatsvinden en gericht zijn op lage tot middelhoog geplaatste officieren die beschikken over conceptversies van officiële besluitvorming van de Litouwse overheid.

20 cyberaanvallen

In totaal zouden dit jaar zo’n 20 cyberaanvallen zijn uitgevoerd op overheidsnetwerken in het land. In drie gevallen werd spyware aangetroffen die sinds 2015 documenten en wachtwoorden bleek door te sturen naar een IP-adres dat in verband is gebracht met Russische inlichtingendiensten.

Rusland ontkent de aantijgingen en noemt de Litouwse beschuldigingen lachwekkend en ongefundeerd. Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, stelt dat Rusland zelf met regelmaat doelwit is van cyberaanvallen. Peskov noemt het echter ‘dom’ om buitenlandse overheden hiervan te beschuldigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.