Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

spionage

Rusland zit achter een reeks cyberaanvallen op Litouwse overheidsnetwerken. Dit stelt Rimtautas Černiauskas, hoofd van het Litouwse National Cyber Security Center.

Černiauskas doet zijn uitspraken tegenover persbureau Reuters. De aanvallen zouden sinds 2015 plaatsvinden en gericht zijn op lage tot middelhoog geplaatste officieren die beschikken over conceptversies van officiële besluitvorming van de Litouwse overheid.

20 cyberaanvallen

In totaal zouden dit jaar zo’n 20 cyberaanvallen zijn uitgevoerd op overheidsnetwerken in het land. In drie gevallen werd spyware aangetroffen die sinds 2015 documenten en wachtwoorden bleek door te sturen naar een IP-adres dat in verband is gebracht met Russische inlichtingendiensten.

Rusland ontkent de aantijgingen en noemt de Litouwse beschuldigingen lachwekkend en ongefundeerd. Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, stelt dat Rusland zelf met regelmaat doelwit is van cyberaanvallen. Peskov noemt het echter ‘dom’ om buitenlandse overheden hiervan te beschuldigen.

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1