Politie: ‘Toch geen datalek bij de gemeente Almelo’

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Vermoedelijk zijn er bij de gemeente Almelo geen gegevens uitgelekt. Ook is er geen bewijs dat er is ingebroken op de IT-systemen van de gemeente.

Dit maakt de politie bekend in een verklaring. De gemeente Almelo deed in september aangifte van computervredebreuk nadat het vermoeden bestond dat 20GB aan data was gestolen van Werkplein Twente. Dit is een samenwerkingsverband tussen het UWV en gemeenten met als doel werklozen aan een baan te helpen. Het datalek zou zijn ontstaan door een plug-in op de computers van één van de medewerker, die van 2 mei tot 9 september 2016 actief zou zijn geweest. In totaal zouden 282 personen door het datalek zijn getroffen. Onder de getroffen personen zouden zich ook inwoners van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Wierden en Twenterand bevinden. Deze gemeenten zijn eveneens bij het Werkplein Twente betrokken.

Onderzoek

Naar aanleiding van de aangifte is het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland een onderzoek gestart in samenwerking met de gemeente. Hierbij hebben rechercheurs onderzocht of er sprake was van een inbreuk op de systemen en of er data is verdwenen. Daarnaast zijn externe onderzoeksbureau’s ingeschakeld door de gemeente om het vermeende datalek op te sporen. Ook de bevindingen van deze onderzoeksbureau’s zijn door de politie onderzocht. Ook is contact geweest tussen de rechercheurs en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en is samengewerkt met het Team High Tech Crime (THTC) van de politie.

Nu het onderzoek is afgerond concludeert het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland dat er geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden. Er is geen bewijs voor een inbraak op de systemen van de gemeente. Ook concludeert de politie daarnaast dat er geen gegevens zijn uitgelekt. Wel benadrukt de politie dat dit op basis van de beschikbare informatie niet met 100% zekerheid kan worden vastgesteld. Wel is met zekerheid te zeggen dat er geen gegevens zijn uitgelekt waarmee burgers benaderd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.