Nieuwe Android malware belt continu naar dure betaalnummers

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Een nieuwe vorm van malware blijkt zich in Android smartphones te nestelen en continu dure betaalnummers te bellen. Nietsvermoedende slachtoffers kunnen hierdoor een hoge telefoonrekening gepresenteerd krijgen.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsonderzoekers Graham Cluley in een blogpost. De malware heet CallJam en zit verstopt in een game die ‘Gems Chest for Clash Royale’ wordt genoemd. De malware zou sinds mei 2016 in de Google Play Store hebben gestaan en sindsdien tenminste 500.000 keer gedownload zijn. Opvallend is dat de app in de Google Play Store ene beoordeling krijgt van vier sterren, wat is gebaseerd op 4.722 beoordelingen. Dit is mogelijk doordat gebruikers wordt gevraagd de app te beoordelen voordat deze de eerste keer volledig is opgestart. Gebruikers geven dus al een beoordeling voor zij de ware aard van de app ontdekken.

Oren Koriat en Elena Root van het Check Point Research Team leggen uit hoe de malware op verschillende manieren inkomsten genereert voor zijn ontwikkelaars. Zo worden slachtoffers doorverwezen naar malafide websites, waar zij frauduleuze advertenties te zien krijgen. Daarnaast probeert de malware beheerdersrechten te verkrijgen op het geïnfecteerde apparaat en contact te leggen met een Command & Control server. Via deze server kunnen de aanvallers de CallJam malware onder andere de opdracht geven continu te bellen naar dure betaalnummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *