IBM: ‘Telnet vormt de sleutel tot aanvallen op IoT-apparaten’

hacker4-gabor-kalman

Eén van de oudste protocollen die wordt gebruikt om op afstand toegang te verkrijgen tot machines vormt vandaag de dag voor aanvallers de sleutel tot aanvallen op het Internet of Things (IoT). Het gaat om Telnet.

Dit stelt IBM in het rapport ‘Beware of Older Cyber Attacks’. Telnet bestaat sinds 1969 en wordt op dit moment niet meer zo breed verspreid gebruikt als voorheen. Allerlei embedded IoT-systemen zoals routers, Voice over IP telefoons, DVR’s, televisies en industriële beheersystemen maken echter nog steeds gebruik van Telnet. Een recente zoektocht op de zoekmachine Shodan leverde in totaal 16 miljoen verbonden apparaten op dit toegankelijk zijn via Telnet.

Onversleutelde communicatie

IBM waarschuwt dat communicatie via Telnet niet is versleuteld. Dit maakt het voor aanvallers eenvoudig deze communicatie af te luisteren en zo inloggegevens in handen te krijgen. Met behulp van een open Telnet poort kunnen aanvallers:

  • Vaststellen welke informatie wordt gedeeld tussen verbonden apparaten, inclusief welke specifieke hardware of software er wordt gebruikt. Aanvallers kunnen vervolgens zoeken naar kwetsbaarheden in deze hardware en software, en hier misbruik van maken.
  • Nagaan of identificatie noodzakelijk is. Zo niet, dan kan de cybercriminelen ongeautoriseerde toegang verkrijgen en het systeem verkennen om te ontdekken welke data hier is opgeslagen.
  • Proberen in te loggen met behulp van standaardaccounts. Denk hierbij aan root/root, system/system en manager/manager.
  • Een brute-force aanval uitvoeren om wachtwoorden te achterhalen voor veelvoorkomende gebruikers- of beheerdersaccounts (zoals root of administrator).

Nieuwe technologie aanvallen met oude technieken

IBM stelt dat het misbruik van Telnet slechts een voorbeeld is van een methode waarbij aanvallers oude technieken gebruiken om nieuwe technologie aan te vallen. Aan de beveiliging van IoT-apparaten en industriële beheersystemen wordt niet altijd even veel aandacht besteed als aan andere IT-systemen, waardoor deze relatief eenvoudig kunnen worden aangevallen.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.