Een op de drie Duitse bedrijven getroffen door ransomware

hacker4-gabor-kalman

Dat ransomware veel slachtoffers maakt is bekend. Hoe groot de omvang van de dreiging is wordt echter inzichtelijk dankzij cijfers van de Duitse overheid. Een derde van alle Duitse bedrijven geeft aan in de afgelopen zes maanden getroffen te zijn door ransomware.

In het onderzoek zijn zoveel kleine, middelgrote als grote bedrijven gevraagd naar hun ervaringen met ransomware. 32% van de bedrijven geeft aan hier in het afgelopen half jaar mee te maken hebben gehad. Infecties vinden grofweg op twee manieren plaats: via besmette e-mailbijlages en via kwetsbaarheden in verouderde software. De meest voorkomende vormen van ransomware in Duitsland zijn Locky en TeslaCrypt.

Maatregelen

Ransomware wordt in toenemende mate erkend als een dreiging. Bijna 9 op de 10 Duitse bedrijven zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om zich tegen deze vorm van malware te wapenen. Vooral trainingen voor het personeel, het inzetten van verbeterde anti-virustechnologie, het maken van backups en het filteren van verkeer op de gateway zijn populaire maatregelen.

Ransomware besmettingen vinden meestal plaats op individuele werkstations (70%). 22% van de bedrijven geeft echter aan dat een aanzienlijk deel van hun IT-infrastructuur door de malafide software is getroffen. Bij 11% van de bedrijven heeft dit ook daadwerkelijk geleid tot verlies van kritieke data.

Rapport

In het rapport dat de Duitse overheid heeft vrijgegeven wordt ook gekeken andere aanvalsvectoren, waaron spam, drive-by infecties via exploitkits, kwetsbaarheden in servers en onbeveiligde features voor beheer op afstand. Meer informatie over deze aanvalsvectoren is te vinden in het rapport van de Duitse overheid.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.