Obama ondertekent wet die EU-burgers dezelfde privacyrechten geeft als Amerikanen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die burgers uit de Europese Unie (EU) dezelfde privacyrechten geeft als Amerikaanse burgers. Het ondertekenen van de wet wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het in de praktijk brengen van de overeenkomst die de EU en Verenigde Staten (VS) eerder sloten voor het uitwisselen van data.

Het Europees Hof van Justitie verklaarde in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig. Dit verdrag heeft jarenlang de uitwisseling van data tussen de EU en VS juridisch geregeld, maar is door de uitspraak van de Europese rechter niet meer geldig. Begin februari sloten de EU en VS daarom een verdrag dat het Safe Harbour verdrag vervangt.

Privacy beter beschermen

Onderdeel van dit verdrag is dat de privacy van Europese burgers in de VS beter wordt beschermd. Hiervoor was een wetswijziging nodig, die nu dus is ondertekend door president Obama. Dankzij de wet kunnen Europese burgers voortaan informatie in dossiers die over hen worden aangelegd verbeteren en krijgen zij daarnaast de mogelijkheid in de VS naar een rechter te stappen indien de Amerikaanse overheid hun persoonlijke gegevens onrechtmatig verspreidt.

Eurocommissaris Věra Jourová reageert verheugd op het ondertekenen van de wet. Jourová spreekt van een ‘historische mijlpaal in onze inspanning om het vertrouwen in transatlantische datastromen te herstellen’.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.