Obama ondertekent wet die EU-burgers dezelfde privacyrechten geeft als Amerikanen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die burgers uit de Europese Unie (EU) dezelfde privacyrechten geeft als Amerikaanse burgers. Het ondertekenen van de wet wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het in de praktijk brengen van de overeenkomst die de EU en Verenigde Staten (VS) eerder sloten voor het uitwisselen van data.

Het Europees Hof van Justitie verklaarde in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig. Dit verdrag heeft jarenlang de uitwisseling van data tussen de EU en VS juridisch geregeld, maar is door de uitspraak van de Europese rechter niet meer geldig. Begin februari sloten de EU en VS daarom een verdrag dat het Safe Harbour verdrag vervangt.

Privacy beter beschermen

Onderdeel van dit verdrag is dat de privacy van Europese burgers in de VS beter wordt beschermd. Hiervoor was een wetswijziging nodig, die nu dus is ondertekend door president Obama. Dankzij de wet kunnen Europese burgers voortaan informatie in dossiers die over hen worden aangelegd verbeteren en krijgen zij daarnaast de mogelijkheid in de VS naar een rechter te stappen indien de Amerikaanse overheid hun persoonlijke gegevens onrechtmatig verspreidt.

Eurocommissaris Věra Jourová reageert verheugd op het ondertekenen van de wet. Jourová spreekt van een ‘historische mijlpaal in onze inspanning om het vertrouwen in transatlantische datastromen te herstellen’.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701