2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Voor het Android platform zijn in 2015 in totaal 2,3 miljoen nieuwe malware-samples gevonden. Dit is fors meer dan in 2014, toen het aantal nog uitkwam op ruim 1,5 miljoen nieuwe samples. Naar verwachting zet de stijging in 2016 door.

Dit meldt beveiligingsbedrijf G DATA in het G DATA Mobile Malware Rapport. Bijna 63% van alle Europese smartphonegebruikers maakte vorig jaar gebruik van een Android apparaat. De populariteit van het mobiele besturingssysteem maakt helaas helaas ook steeds interessanter voor cybercriminelen. Vooral het feit dat mobiele apparaten steeds vaker worden gebruikt voor internetbankieren en het verrichten van betalingen maakt de apparaten een interessant doelwit voor aanvallers.

Voor 2016 heeft G DATA de volgende verwachtingen:

  • Evolutie in Android malware: Cybercriminelen zien mogelijkheden om smartphones te gebruiken om bij banksaldo’s te komen. Smartphones vervangen steeds vaker de desktop als het gaat om online shoppen en internetbankieren. De experts van G DATA verwachten dat er in 2016 meer en slimmere malware zal worden ontwikkeld waarmee criminelen van dit feit kunnen profiteren.
  • Het Internet of Things biedt cybercriminelen nieuwe mogelijkheden: connected auto’s, slimme fitnessbandjes, gezondheidsapps en uitgebreide domotica-netwerken – het Internet of Things wordt steeds populairder, zowel thuis als onderweg. Veel van deze apparaten werken met het Android-besturingssysteem. Criminelen gaan steeds vaker op zoek naar zwakke plekken in de slimme apparaten en hun apps, om deze te kunnen uitbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.