2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

malware

Voor het Android platform zijn in 2015 in totaal 2,3 miljoen nieuwe malware-samples gevonden. Dit is fors meer dan in 2014, toen het aantal nog uitkwam op ruim 1,5 miljoen nieuwe samples. Naar verwachting zet de stijging in 2016 door.

Dit meldt beveiligingsbedrijf G DATA in het G DATA Mobile Malware Rapport. Bijna 63% van alle Europese smartphonegebruikers maakte vorig jaar gebruik van een Android apparaat. De populariteit van het mobiele besturingssysteem maakt helaas helaas ook steeds interessanter voor cybercriminelen. Vooral het feit dat mobiele apparaten steeds vaker worden gebruikt voor internetbankieren en het verrichten van betalingen maakt de apparaten een interessant doelwit voor aanvallers.

Voor 2016 heeft G DATA de volgende verwachtingen:

  • Evolutie in Android malware: Cybercriminelen zien mogelijkheden om smartphones te gebruiken om bij banksaldo’s te komen. Smartphones vervangen steeds vaker de desktop als het gaat om online shoppen en internetbankieren. De experts van G DATA verwachten dat er in 2016 meer en slimmere malware zal worden ontwikkeld waarmee criminelen van dit feit kunnen profiteren.
  • Het Internet of Things biedt cybercriminelen nieuwe mogelijkheden: connected auto’s, slimme fitnessbandjes, gezondheidsapps en uitgebreide domotica-netwerken – het Internet of Things wordt steeds populairder, zowel thuis als onderweg. Veel van deze apparaten werken met het Android-besturingssysteem. Criminelen gaan steeds vaker op zoek naar zwakke plekken in de slimme apparaten en hun apps, om deze te kunnen uitbuiten.
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.