2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

malware

Voor het Android platform zijn in 2015 in totaal 2,3 miljoen nieuwe malware-samples gevonden. Dit is fors meer dan in 2014, toen het aantal nog uitkwam op ruim 1,5 miljoen nieuwe samples. Naar verwachting zet de stijging in 2016 door.

Dit meldt beveiligingsbedrijf G DATA in het G DATA Mobile Malware Rapport. Bijna 63% van alle Europese smartphonegebruikers maakte vorig jaar gebruik van een Android apparaat. De populariteit van het mobiele besturingssysteem maakt helaas helaas ook steeds interessanter voor cybercriminelen. Vooral het feit dat mobiele apparaten steeds vaker worden gebruikt voor internetbankieren en het verrichten van betalingen maakt de apparaten een interessant doelwit voor aanvallers.

Voor 2016 heeft G DATA de volgende verwachtingen:

  • Evolutie in Android malware: Cybercriminelen zien mogelijkheden om smartphones te gebruiken om bij banksaldo’s te komen. Smartphones vervangen steeds vaker de desktop als het gaat om online shoppen en internetbankieren. De experts van G DATA verwachten dat er in 2016 meer en slimmere malware zal worden ontwikkeld waarmee criminelen van dit feit kunnen profiteren.
  • Het Internet of Things biedt cybercriminelen nieuwe mogelijkheden: connected auto’s, slimme fitnessbandjes, gezondheidsapps en uitgebreide domotica-netwerken – het Internet of Things wordt steeds populairder, zowel thuis als onderweg. Veel van deze apparaten werken met het Android-besturingssysteem. Criminelen gaan steeds vaker op zoek naar zwakke plekken in de slimme apparaten en hun apps, om deze te kunnen uitbuiten.
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1