Chinese spionnen verleggen aandacht naar Rusland na deal met VS en VK

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Chinese spionnen hebben hun activiteiten verlegd van de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Rusland en andere voormalig Sovjetstaten. Het aantal Chinese advanced persistent threats (APT’s) in Rusland is de afgelopen twee maanden met maar liefst 300% gestegen.

Dit maakt Costin Raiu, directeur van het Global Research and Analysis Team (GReAT) van Kaspersky Lab, bekend in een interview met Dark Reading. De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping sloten in september een overeenkomst elkaar niet langer digitaal te bespioneren met als doel economische winst te behalen. Dit akkoord werd gesloten tijdens een bezoek van Jinping aan Obama. Daarnaast sloot Xi tijdens een bezoek aan het VK in oktober een vergelijkbare deal met de Britse premier David Cameron.

Het lijkt er dus op dat Chinese spionnen sinds het sluiten van dit akkoord inderdaad hun cyberspionageactiviteiten in de VS en het VK te hebben gestaakt. Raiu stelt het aantal Chinese APT’s gericht op de VS en het VK na het sluiten van het akkoord direct fors is afgenomen. Chinese cyberspionnen zouden hun pijlen nu dus in toenemende mate richten op Rusland en andere voormalig Sovjetstaten. Hier zijn zij op zoek naar intellectueel eigendom waarmee China economische winst kan realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *