Bedrijven onderschatten risico’s van cybercrime

hacker

44% van de bedrijven denken zichzelf voldoende te hebben beveiligd tegen cybercrime. Bijna twee op de vijf bedrijven schat de risico’s van cybercrime in als ‘zeer klein’. Dit blijkt in de praktijk echter tegen te vallen.

Dit blijkt uit onderzoek van Aviva onder het Britse bedrijfsleven. Bijna een derde van de ondervraagde bedrijven geeft toe in het verleden doelwit te zijn geweest van cybercrime. Driekwart van deze bedrijven schat de kosten die zij moesten maken om de aanval af te slaan en schade te herstellen op 1.000 pond, ruim 1.300 euro. Voor 6% lag de schade op ruim 6.500 euro (5.000 pond) en voor 4% op ruim 13.000 euro (10.000 pond).

Phishing, identiteitsdiefstal en hacken

Als we kijken naar vormen van cybercrime waarmee bedrijven bekend zijn blijken zij vooral af te weten van phishing (77%), identiteitsdiefstal (69%) en hacken (66%). Minder dan de helft van de bedrijven (43%) is bekend met het fenomeen ransomware, terwijl een iets grotere groep (46%) weet wat pharming is.

Ondanks dat ruim vier op de tien bedrijven aangeeft zich voldoende te hebben beveiligd tegen cybercrime blijkt slechts een kwart ook daadwerkelijk stappen neemt om zichzelf te wapenen tegen cybercriminelen. 34% van de bedrijven geeft toe geen idee te hebben wat zij moeten doen indien zij slachtoffer worden van een cyberaanval. 27% stelt dit niet zeker te weten.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.