ANWB waarschuwt voor nepmail met ransomware

De ANWB waarschuwt voor een nepmail die uit haar naam is verstuurd. In de e-mail wordt opgeroepen een openstaande rekening te betalen aan de ANWB, waarbij wordt verwezen naar een bijlage. In werkelijkheid bevat deze bijlage echter ransomware.

De NOS heeft de ransomware onderzocht en bevestigt dat zodra het bijgevoegde bestand wordt geopend data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers krijgen vervolgens 96 uur de tijd 266 euro aan bitcoins te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. Indien niet wordt betaald dreigen de aanvallers de gegijzelde data te vernietigen.

De ANWB benadrukt deze e-mail niet te hebben verzonden. Het bedrijf adviseert de e-mail niet te openen en direct te verwijderen. Wie al is ingegaan op het betalingsverzoek in de nepmail wordt geadviseerd aangifte te doen bij de politie van internetoplichting.

De nepmail met ransomware die uit naam van de ANWB is verstuurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *