‘Updatemechanisme van Lenovo computer kan gekaapt worden’

hacker2

Het updatemechanisme van Lenovo computers blijkt te kunnen worden misbruikt door cybercriminelen. Aanvallers kunnen het mechanisme kapen om vervolgens eigen software op de machine te laten installeren, met alle gevolgen van dien.

Dit melden onderzoekers van IOActive. De software die standaard op Lenovo-machines aanwezig blijkt verschillende beveiligingsgaten te bevatten. Het meest ernstige gat geeft aanvallers de mogelijkheid het updatemechanisme van de software te kapen. Door gebruik te maken van nagemaakte certificaten kan het systeem om de tuin worden geleid, waarna de machine niet in staat is een legitieme update van een malafide update te onderscheiden.

Man-in-the-middle aanval

De onderzoekers waarschuwen dat dergelijke malafide updates eenvoudig kunnen worden verspreid via een man-in-the-middle aanval. Hierbij zet een cybercrimineel een malafide WiFi-netwerk op in bijvoorbeeld een café of restaurant. Nadat Lenovo-gebruikers met dit netwerk verbinding maken kan de aanval worden gestart en het updatemechanisme op de machines worden gekaapt.

Lenovo heeft inmiddels een patch uitgebracht waarmee de beveiligingsgaten worden gedicht. Deze update moet handmatig worden geïnstalleerd om misbruik van het updatemechanisme te voorkomen.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.