Zorgen bij Nederlandse organisaties over veiligheid van big data

privacy

Nederlandse organisaties maken zich zorgen over de veiligheid van big data. Veel organisaties twijfelen of de privacy van klanten niet in gevaar komt wanneer zij daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij klantgegevens worden gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder Nederlandse organisaties. Een kwart van de ondervraagden geeft aan enige bedenken te hebben over de veiligheid en beveiliging van bijeen vergaarde data, terwijl 44,7% zeer grote bedenkingen heeft. 78% geeft zelfs aan te twijfelen of zij door klantgegevens in big data-projecten te gebruiken de privacy van klanten in gevaar brengen.

Concrete plannen

Een groot deel van de organisaties heeft echter wel concrete plannen voor big data-projecten in 2015. De aanleiding voor organisaties om met big data te starten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom ook veelal bereid geld en energie te steken in dergelijke projecten. Maar hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

“Een van de trends is Analytics en in het bijzonder het kunnen analyseren van grote hoeveelheden data. Maar in hoeverre is dit een hype en waar staan we met de implementatie van big data-projecten? Daar wilden we inzicht in krijgen tijdens ons event Innovation Day”, zegt Bert Stam, Regional Director voor de CEMA-regio van Rackspace. “Uit ons onderzoek blijkt dat big data het stadium ‘hype’ inmiddels is ontstegen en dat veel organisaties hier serieus mee aan de slag zijn gegaan of dat op korte termijn van plan zijn.”

Stakeholders overtuigen

30% van de respondenten zegt geen of weinig moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van big data. Een nagenoeg even grote groep (bijna 30%) geeft aan daar wél moeite mee hebben. Bijna 65% van de ondervraagden geeft aan dat de inzet van big data-projecten hen zal helpen bij het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. 62% is dan ook van plan om binnen nu en een jaar actief aan de slag te zijn met een big data-project.

Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1