Zorgen bij Nederlandse organisaties over veiligheid van big data

privacy

Nederlandse organisaties maken zich zorgen over de veiligheid van big data. Veel organisaties twijfelen of de privacy van klanten niet in gevaar komt wanneer zij daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij klantgegevens worden gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder Nederlandse organisaties. Een kwart van de ondervraagden geeft aan enige bedenken te hebben over de veiligheid en beveiliging van bijeen vergaarde data, terwijl 44,7% zeer grote bedenkingen heeft. 78% geeft zelfs aan te twijfelen of zij door klantgegevens in big data-projecten te gebruiken de privacy van klanten in gevaar brengen.

Concrete plannen

Een groot deel van de organisaties heeft echter wel concrete plannen voor big data-projecten in 2015. De aanleiding voor organisaties om met big data te starten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom ook veelal bereid geld en energie te steken in dergelijke projecten. Maar hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

“Een van de trends is Analytics en in het bijzonder het kunnen analyseren van grote hoeveelheden data. Maar in hoeverre is dit een hype en waar staan we met de implementatie van big data-projecten? Daar wilden we inzicht in krijgen tijdens ons event Innovation Day”, zegt Bert Stam, Regional Director voor de CEMA-regio van Rackspace. “Uit ons onderzoek blijkt dat big data het stadium ‘hype’ inmiddels is ontstegen en dat veel organisaties hier serieus mee aan de slag zijn gegaan of dat op korte termijn van plan zijn.”

Stakeholders overtuigen

30% van de respondenten zegt geen of weinig moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van big data. Een nagenoeg even grote groep (bijna 30%) geeft aan daar wél moeite mee hebben. Bijna 65% van de ondervraagden geeft aan dat de inzet van big data-projecten hen zal helpen bij het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. 62% is dan ook van plan om binnen nu en een jaar actief aan de slag te zijn met een big data-project.

Lees ook
ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.

Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het zesde jaar op rij de Cybersecuritymonitor uitgebracht. Deze publicatie wordt mede op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gemaakt. Dit rapport geeft inzicht in de actuele stand van zaken rond de cyberweerbaarheid van bedrijven en huishoudens in Nederland.

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen kunnen aanzienlijk besparen op de kosten van cyberaanvallen en tegelijkertijd hun omzetgroei verhogen en hun marktaandeel vergroten, blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture. Dit belangrijke inzicht komt naar voren in een tijd waarin we een wereldwijde toename van cyberaanvallen w1