'Bedrijven zijn slecht voorbereid op cyberaanvallen'

hacker

Het is slecht gesteld met de ‘cybersecurity readiness’ van de meeste bedrijven. Dit terwijl security teams juist denken wel goed voorbereid te zijn. Cisco spreekt over een gat tussen de beleving en realiteit.

De Cisco Security Capabilities Benchmark Survey van Cisco wijst uit dat 60% van de medewerkers zijn software niet update. Van de internetgebruikers gebruikt zelfs slechts één op de tien de laatste versie. Cisco waarschuwt van de impact die dit kan hebben op de IT-beveiliging van bedrijven. Cybercriminelen worden volgens het bedrijfs steeds efficiënter in het misbruiken van gaten die in de IT-security blijven zitten. Het niet installeren van updates speelt hierbij een belangrijke rol.

Heartbleed-bug nog steeds veel aanwezig

Cisco wijst erop dat 56% van alle OpenSSL-versies op dit moment nog steeds kwetsbaar zijn voor de Heartbleed-bug, ondanks dat deze kwetsbaarheid uitgebreid in de media onder de aandacht is geweest. Bij 99% van de cyberaanvallen zouden daarnaast kwetsbaarheden worden misbruikt die al langer bekend zijn en dus verholpen hadden kunnen worden.

75% van de ondervraagde security teams is van mening zeer tot extreem effectieve maatregelen te hebben genomen om beveiligingsgaten te voorkomen. Cisco is echter van mening dat security teams onvoldoende maatregelen nemen. Zo heeft de helft van de teams geen standaardmaatregelen genomen zoals het patchen en configureren van alle apparaten die werknemers gebruiken.

Meer over
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.