Phishingbende verschijnt vandaag voor de rechter

phishing2

Een bende oplichters moet vandaag voor de rechter in Haarlem verschijnen. De groep bestaat uit 24 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben schuldig gemaakt aan phishing, fraude en witwassen. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken.

De oplichtersbende zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan phishing. De organisatie zou zogenaamde 'katvangers' hebben geronseld. Dit zijn mensen die hun bankrekening tegen betaling beschikbaar stellen aan de bende, zodat gestolen geld kan worden overgeboekt en opgenomen. Daarnaast zouden bedrijven zijn opgezet waarmee voor hetzelfde doeleinde bankrekeningen werden geopend.

Verdachten

De hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Purmerend. Deze verdachte zou aan het hoofd hebben gestaan van de oplichtersbende. Hij zou zijn ondersteund door een 36-jarige man uit Zaanstad. De bende is volgens het OM tussen 2008 en 2009 actief geweest en zou in totaal zo'n 800.000 euro hebben buitgemaakt.

In totaal moeten 24 verdachten voor de rechter verschijnen. De groep bestaat vermoedelijk echter uit meer mensen. Het OM zou ruim 40 personen hebben onderzocht. Tegen een deel van deze groep is de zaak geseponeerd of afgedaan met een boete.

Bron: AD

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt