Phishingbende verschijnt vandaag voor de rechter

phishing2

Een bende oplichters moet vandaag voor de rechter in Haarlem verschijnen. De groep bestaat uit 24 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben schuldig gemaakt aan phishing, fraude en witwassen. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken.

De oplichtersbende zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan phishing. De organisatie zou zogenaamde 'katvangers' hebben geronseld. Dit zijn mensen die hun bankrekening tegen betaling beschikbaar stellen aan de bende, zodat gestolen geld kan worden overgeboekt en opgenomen. Daarnaast zouden bedrijven zijn opgezet waarmee voor hetzelfde doeleinde bankrekeningen werden geopend.

Verdachten

De hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Purmerend. Deze verdachte zou aan het hoofd hebben gestaan van de oplichtersbende. Hij zou zijn ondersteund door een 36-jarige man uit Zaanstad. De bende is volgens het OM tussen 2008 en 2009 actief geweest en zou in totaal zo'n 800.000 euro hebben buitgemaakt.

In totaal moeten 24 verdachten voor de rechter verschijnen. De groep bestaat vermoedelijk echter uit meer mensen. Het OM zou ruim 40 personen hebben onderzocht. Tegen een deel van deze groep is de zaak geseponeerd of afgedaan met een boete.

Bron: AD

Lees ook
Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903. Deze dreigingsactor heeft een financieel motief en bespied zowel Amerikaanse overheidsinstanties als particuliere bedrijven in meerdere sectoren. De actor richt zich vooral op bedrijven in de Verenigde Staten, maar soms zijn ook wereldwijde organisaties slachtoffer van grote hoeveelheden e1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.