'Internationale samenwerking is de sleutel voor aanpak cybercrime'

hacker

Internationale samenwerking is de sleutel voor de aanpak van cybercriminaliteit. Een muur om het internet bouwen of data alleen in eigen land opslaan is dan ook niet de juiste weg. Dit stellen althans Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, en John Higgins, director-general van DIGITALEUROPE.

De Bruijn en Higgins stellen dat Nederland als Digital Gateway to Europe op economische en maatschappelijk vlak tal van nieuwe kansen krijgt door de snelle groei van het internet. Deze kansen kunnen echter alleen worden benut als er vertrouwen is in de digitale economie. Steeds vaker klink dan ook de roep om nationale maatregelen te treffen en gevoelige informatie bijvoorbeeld alleen in Nederland op te slaan.

Internationaal karakter

Nederland ICT en DIGITALEUROPE wijzen echter op het internationale karakter van het internet, dat is gebouwd op internationale fundamenten, systemen, apparaten en software. Nederlandse softwarebedrijven exporteren jaarlijks voor twee miljard euro naar het buitenland, wat die een belangrijke sector maakt.

Ook cybercriminelen opereren echter internationaal. Een aanval die vandaag op bijvoorbeeld Brazilië gericht is kan dan ook morgen Nederland treffen. Lang niet alle landen hebben de opsporing van cybercriminelen echter al goed geregeld. Internationale samenwerking is volgens De Bruijn en Higgins dan ook de sleutel tot het creëren van een veiliger digitaal domein waarvan de gebruiker met vertrouwen profiteert.

Afspraken

Deze internationale samenwerking is volgens Nederland ICT en DIGITALEUROPE alleen mogelijk als hiervoor internationale afspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over standaarden die we internationaal leidend willen laten zijn en afspraken over een basisniveau van beveiliging in Europa dat aan bedrijven ruimte biedt om te innoveren. Ook moeten afspraken worden gemaakt voor internationale informatie-uitwisseling over cyberdreigingen. Landgrenzen worden immers door cybercriminelen niet gerespecteerd.

De pakkans voor cybercrime is op dit moment te laag. De Bruijn en Higgins waarschuwen voor het risico dat landen hierdoor eigenstandig hun opsporingsbevoegdheden in het buitenland gaan uitbreiden. Mag de Nederlandse politie een server in Rusland hacken en mag Rusland dat dan ook bij ons? Tot slot zouden spelregels moeten worden opgesteld over de wijze waarop inlichtingendiensten van landen zich op internet mogen gedragen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.