Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

phishing2

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden wil op dit moment geen uitspraak doen in de zaak en stelt het vonnis daarom tot nader orde uit. De student heeft namelijk in Den Haag namelijk ook nog een Nederlandse rechtszaak tegen zich lopen. Het gerechtshof in Leeuwarden wil eerst deze uitspraak afwachten.

Grootschalige phishingaanval

De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij een grootschalige phishingaanval, oplichting en witwassen. Samen met zijn handlangers zou de student maar liefst 788.000 euro hebben buitgemaakt. De man draagt op dit moment een elektronische enkelband, die moet voorkomen dat hij het land uit kan vluchten. Dit stelt de student in staat zijn studie af te ronden. De VS stellen echter dat de student vluchtgevaarlijk is en willen daarom dat hij het vonnis over zijn uitlevering in gevangenschap afwacht.

De student stelt zelf onschuldig te zijn en ontkent de beschuldigingen. RTV Oost meldt dat de Vietnamese politie met een getuige heeft gesproken, die een volledige bekentenis heeft afgelegd. De student stelt dat deze bekentenis zijn onschuld aantoont.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.