Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

phishing2

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden wil op dit moment geen uitspraak doen in de zaak en stelt het vonnis daarom tot nader orde uit. De student heeft namelijk in Den Haag namelijk ook nog een Nederlandse rechtszaak tegen zich lopen. Het gerechtshof in Leeuwarden wil eerst deze uitspraak afwachten.

Grootschalige phishingaanval

De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij een grootschalige phishingaanval, oplichting en witwassen. Samen met zijn handlangers zou de student maar liefst 788.000 euro hebben buitgemaakt. De man draagt op dit moment een elektronische enkelband, die moet voorkomen dat hij het land uit kan vluchten. Dit stelt de student in staat zijn studie af te ronden. De VS stellen echter dat de student vluchtgevaarlijk is en willen daarom dat hij het vonnis over zijn uitlevering in gevangenschap afwacht.

De student stelt zelf onschuldig te zijn en ontkent de beschuldigingen. RTV Oost meldt dat de Vietnamese politie met een getuige heeft gesproken, die een volledige bekentenis heeft afgelegd. De student stelt dat deze bekentenis zijn onschuld aantoont.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.