Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

franse-vlag

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd.

Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om de communicatie van terroristen te bemoeilijken. Het gaat om twee losse wetsvoorstellen, waarvan er één betrekking heeft op het Tor-netwerk en één op het gebruik van openbare wifi-netwerken.

Tor-netwerk blokkeren

Uit het eerste voorstel blijkt dat de Franse overheid het gebruik van het Tor-netwerk onmogelijk wil kunnen maken. Het is onduidelijk op welke manier dit zou moeten gebeuren. In het wetsvoorstel wordt gesproken over technische en juridische maatregelen, maar wordt niet uiteengezet wat deze maatregelen inhouden. China blokkeert dit netwerk overigens al langer, terwijl Rusland plannen heeft dit te gaan doen.

In het tweede voorstel staat dat het gebruik van publieke en gedeelde wifi-hotspots wordt verboden indien de noodtoestand is afgekondigd. Het zou voor de politie namelijk te lastig zijn individuele gebruikers op te sporen en te monitoren die gebruik maken van dergelijke gedeelde netwerken.

Mogelijk in strijd met grondwet

Het DLPAJ, een onderdeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatst overigens vraagtekens bij de nieuwe wetsvoorstellen. Het ministerie stelt onder andere dat deze mogelijk inbreuk maken op de Franse grondwet.

Meer over
Lees ook
Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naa1

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid. Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opge1

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1