Facebook overtreedt Europese privacyregels

privacy

Facebook overtreedt met zijn privacybeleid de Europese privacywetgeving. De instellingen zijn te ingewikkeld en gebruikers hebben te weinig opties privacygevoelige informatie af te schermen.

Dit stellen de Katholieke Universiteit van Leuven en de vrije Universiteit van Brussel. De twee universiteiten hebben in opdracht van de Belgische toezichthouder CBPL onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop Facebook met privacy omspringt. Hierbij hebben de onderzoekers zich gericht op het privacybeleid dat sinds begin 2015 van kracht is.

‘Te veel instellingen’

De onderzoekers stellen dat het voor gebruikers te ingewikkeld is gemaakt om instellingen aan te passen. Ook zouden gebruikers te veel verschillende opties hebben om in of uit te schakelen, wat het moeilijk maakt alle informatie af te schermen. Gebruikers kunnen bij Facebook aangeven niet gevolgd te willen worden. Facebook zou dit echter toch doen met behulp van tracking cookies.

Ook hebben de onderzoekers kritiek op de wijze waarop Facebook omspringt met foto’s. Het zou onduidelijk zijn war foto’s voor gebruikt mogen worden en met wie informatie wordt gedeeld. Gebruikers zouden daarnaast niet kunnen aangeven dat hun foto’s niet gebruikt mogen worden voor ‘Sponsored Stories’, gesponsorde artikelen die op Facebook worden vertoond.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.