Facebook overtreedt Europese privacyregels

privacy

Facebook overtreedt met zijn privacybeleid de Europese privacywetgeving. De instellingen zijn te ingewikkeld en gebruikers hebben te weinig opties privacygevoelige informatie af te schermen.

Dit stellen de Katholieke Universiteit van Leuven en de vrije Universiteit van Brussel. De twee universiteiten hebben in opdracht van de Belgische toezichthouder CBPL onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop Facebook met privacy omspringt. Hierbij hebben de onderzoekers zich gericht op het privacybeleid dat sinds begin 2015 van kracht is.

‘Te veel instellingen’

De onderzoekers stellen dat het voor gebruikers te ingewikkeld is gemaakt om instellingen aan te passen. Ook zouden gebruikers te veel verschillende opties hebben om in of uit te schakelen, wat het moeilijk maakt alle informatie af te schermen. Gebruikers kunnen bij Facebook aangeven niet gevolgd te willen worden. Facebook zou dit echter toch doen met behulp van tracking cookies.

Ook hebben de onderzoekers kritiek op de wijze waarop Facebook omspringt met foto’s. Het zou onduidelijk zijn war foto’s voor gebruikt mogen worden en met wie informatie wordt gedeeld. Gebruikers zouden daarnaast niet kunnen aangeven dat hun foto’s niet gebruikt mogen worden voor ‘Sponsored Stories’, gesponsorde artikelen die op Facebook worden vertoond.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701